Meditasyon Depresyon ve Anksiyeteyi Kötüleştirebilir

Meditasyon

Farkındalık ve diğer meditasyon türleri çoğu zaman stres giderici olarak görülüyor; ancak bazı durumlarda insanları en baştakinden de kötü bir hale sokabilirler.

Kanıtların ilk sistematik incelemesine göre, meditasyonu deneyen her 12 kişiden 1'i kötüleşen bir depresyon veya anksiyete deneyimliyor. Birleşik Krallık'taki Coventry Üniversitesi'nden, bu çalışmayı yürüten, Miguel Farias meditasyonun abartıltığını ve şüphe götürmez şekilde herkes için iyi olmadığını söylüyor.

Meditasyonun pek çok farklı türü var, ancak farkındalık bunlar arasında en yaygın olanı. Farkındalıkta insanlar şu anki durumlarına, duygu ve düşüncelerine odaklanmaya çalışırlar. Birleşik Krallık'taki çeşitli sağlık kuruluşları tarafından da tekrarlayan depresyonlar için öneriliyor.

Meditasyona yönelik bu ilginin sebebi antidepresan kullananların yaşadığı yan etkiler veya onları bırakmaya çalışanların yaşadığı güçlükler olabilir. Ancak meditasyonla daha da kötüleşen akıl sağlığı sorunları yaşayanlarla ilgili çalışmalar da var.

Farias'nın ekibi de çalışmaları tarayarak ilgili olan 55 tanesi buldular. Kasten olumsuz yönleri gösteren araştırmaları da çıkardıktan sonra her çalışmada kötüleşen vakaları tespit edip ortalamalarını aldılar.

Meditasyon deneyenlerin %8'i olumsuz sonuçlarla karşılaşıyordu. Farias "İnsanlar anksiyetedeki artıştan panik atağa kadar çeşitli şeyler tecrübe ettiler." diyor. Hatta bunların arasında psikoz ve intihar düşünceleri de var.

"%8 küçük gibi görünebilir; ancak çalışmaların çoğu ya olumsuz sonuçları hiç kaydetmiyor ya da sadece ciddi olanları kaydediyor" diye ekliyor Farias.

Psikolog Katie Sparks ise tanılanmamış anskiyete veya depresyon vakaları yüzünden sayıların artmış olabileceğini düşünüyor. "Meditasyon insanların rahatlayıp yeniden odaklanmasını sağlıyor ve hem fiziksel hem de zihinsel olarak onlara yardım ediyor." diyor.

Sparks'a göre bazen insan düşüncelerini yatıştırmaya çalıştığında zihin buna "isyan" ediyor olabilir de. Zihni kontrol etme geri tepiyor ve sonuç anksiyete ya da depresyon oluyor.

Sparks'a göre bu araştırmaya için insanlar meditasyonu bırakmamalı; ancak daha güvenli olacağını düşündüğü için bir uygulamadan rehberli meditasyon veya eğitmen eşliğinde meditasyona yönelebilirler. "Bu araştırma aslında doğru durumlarda yararlı olacak bir çalışmaya insanların katılımını engelleyebilir." diye de uyarıyor.

Kaynak