Andromeda-Samanyolu Çarpışması

 

Andromeda

Andromeda ve Samanyolu galaksileri yaklaşık 4 milyar sonra çarpışacaklar. Maviye kayma verilerinden anladığımız kadarıyla Andromeda galaksisi saniyede 110 kilometre hızla Samanyolu’na doğru yaklaşıyor. 2012’ye kadar, çarpışmanın gerçekten olup olmayacağı kesin olarak bilinemiyordu; çünkü özdevinim ölçülemeyecek kadar küçüktü.

2012’de araştırmacılar çarpışmanın kesinlikle gerçekleşeceğinden emin oldular. 2002 ila 20120 arasında, Andromeda’daki yıldızların hareketini büyük bir kesinlikle ölçtüler.

Evrenimizde böylesi çarpışmalar oldukça yaygındır. Andromeda geçmişte en az bir galaksiyle daha çarpışmış olmalı. SagDEG gibi bazı cüce galaksiler çok Samanyolu’yla çarpışıyor ve ona dahil oluyor. Anten Galaksileri’de hemen hemen aynı boyutta olan iki galaksinin çarpışmasının örneğidir.

Çapışma Sırasında Ne Olacak?

Hemen hemen her galaksinin merkezinde bir kara delik olduğunu düşünülüyor. Bizim galaksimizin merkezindeki Sagittarius A kara deliği ile Andromeda’nın merkezindeki kara delik önce birbirlerinin etrafında dönecekler ve sonrasında ise birleşip tek bir devasa kara delik olacaklar.

Andromeda’daki 500 milyar yıldız ile Samanyolu’ndaki 200 milyar yıldız bir araya gelerek 700 milyar yıldızdan oluşan büyük ve yeni bir galaksi yaratacak. Eğer Andromeda-Samanyolu çarpışmasında yıldızlarında birbirine geçmesini bekliyorsanız, biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Çünkü galaksiler çarpışacak olmasına rağmen, içlerinde çok fazla boşluk barındırdıklarından aslında iç içe geçecekler. Yani yıldızların çarpışma ihtimali çok çok düşük.

Güneş Sistemi’nin ise oluşan bu yeni galaksiden kopması ihtimalini biliminsanları %12 olarak tahmin ediyor.


  • Andromeda Galaksisi dolayısıyla Dünya’dan ve Samanyolu Galaksisi’nden 2.537.000 ışık yılı uzaklıktadır.
  • Andromeda’nın çapı 220.000 ışık yılıyken, Samanyolu’nun çapı 100.000 ışık yılıdır. Dolayısıyla Andromeda Galaksisi Samanyolu Galaksisi’nden daha büyüktür.

Kaynak 1
Kaynak 2